De kerk (links) de toren en de pastorie (rechts) te Finsterwolde rond 1912. (Bron: Ansichtkaart eigen verzameling)

De kerk (links) de toren en de pastorie (rechts) te Finsterwolde rond 1912. (Bron: Ansichtkaart eigen verzameling)

 

 

In 2012 vindt de restauratie plaats van de Ned. Herv. Kerk te Finsterwolde en ook de toren wordt onder handen genomen. In het laatste kwartaal van 2012 zijn de werkzaamheden aan een eind gekomen en begin ik met het schrijven aan een artikelenreeks over kerk en toren, evenals over de mensen die rond kerk en toren hebben gewoond in 1828, na het zoeken in het kadaster. Zie daarvoor ook de artikelen onder 'Artikels' > 'Finsterwolde'). Daarbij stuit in onder meer op een boerderij van een zekere Heddema. Tegelijkertijd lees ik iets op internet over de grafkelder in de Ned. Herv. Kerk, waarbij ook een Heddema betrokken is. Van het een komt het ander en zo besluit is naast een aantal artikelen ook de genealogie van Heddema te gaan onderzoeken. Op dat moment weet ik nog niet in wat ik me daarbij allemaal op de hals haal. Allereerst maak ik een echter een begin met de genealogie van de Heddema’s. Dit maakt een hoop los….

Op 18 september 1835 trouwt Gerard Busscher Heddema met Thalia Eckringa. De eerste is dan 31 jaar en de tweede 20 jaar oud. Het huwelijk vindt plaats te Finsterwolde. De familienaam Eckringa ben ik al wel eens eerder tegengekomen, namelijk in Nieuweschans, in de tijd dat de plaats Langackerschans heet. Ook in Boertange ben ik wel eens een Eckringa in de archieven tegen gekomen. Het geslacht komt oorspronkelijk niet uit Groningerland, maar uit Leeuwarden in Friesland. Verder gaat het geslacht zelfs helemaal naar Heeze in Noord Brabant en het kasteel Geldrop. Het geslacht bekleedt voorname posities.

Via dit geslacht kom ik Sara Hoevenaar tegen, dochter van Cornelis Theodorus Hoevenaar en Amelia Wilhelmina Henriëtte Eckringa van Sprangh. Zij heeft het kasteel Geldrop een tijdje in haar bezit. Een klein uitstapje naar de Hoevenaars leert ons dat ook daar interessante personen voorkomen, van een kasteelheer tot een industrieel op Java (Indonesië). In Groningen heb ik geen Hoevenaar gevonden en daarom ben ik er maar niet te diep op ingegaan.


Een heel interessante huwelijk kom ik tegen op 26 augustus 2012. In Winschoten wordt dan het huwelijk voltrokken tussen Grietje Gezina Heddema, uit Midwolda en de hotelhouder Berend Dommering uit Winschoten. Nostalgische gedachten komen weer bij mij naar boven als ik terugdenk het grote complex van de Dommerings uit Winschoten, waarin een café, restaurant, bioscoop, danszaal (Blauwe Zaal) en schouwburg en meer. Vervolgens ‘duik ik’ in de familierelaties van de Dommerings. Zo kom ik in contact met Loes Dommering – van Rongen uit Amsterdam die me op het goede spoor zet.


Ik ben me ervan bewust dat ik van de genoemde geslachten Heddema, Eckringa, Hoevenaar en Dommering nog lang niet alle personen goed in beeld heb. Sommige families liggen nog verscholen in de archieven of willen en kunnen niet worden genoemd, andere namen, feiten en data vergen zoveel onderzoek en tijd, dat ik dit deel van de genealogie even laat rusten. Zo zijn veel bronnen aangegeven, maar nog lang niet allemaal zijn ze opgenomen.


Overigens ben ik altijd te vinden voor op- of aanmerkingen, aanvullingen van namen, data en bronnen door mij een e-mail te sturen. Soms bellen er ook mensen, helaas zit mijn bovenkamer vrij vol en passen daar niet veel gegevens meer bij. Een e-mail is dus altijd verstandiger…. Een antwoord mijnerzijds komt er altijd!

 

Meer hierover lezen:

Naar genealogie van Heddema, Eckringa, Hoevenaar en Dommering De genealogie van Heddema, Eckringa, Hoevenaar en Dommering.

De Stefanuskerk van Finsterwolde

 

 

Noten, bronnen en referenties:

Noten, bronnen en referenties:

Ingezonden door Riekus van der Wal
Oorspronkelijke datum publicatie en bron niet bekend
Geredigeert en bewerkt Bewerkt voor NZD door de webmaster


Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorg-vuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen......... geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres (zie rode balk boven). Wij hebben ons uiterste best gedaan om de auteurs van teksten/citaten en copyrightbepalingen van afbeeldingen te achterhalen. Mocht je rechthebbende zijn en hierover vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op via e-mail. Lees ook de 'Disclaimer' en 'Privacy' voor méér informatie en laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek, dan weet ik waarvoor ik het doe.

Hoogeveen, 1 januari 2022.
Revisie: 29 november 2022.
Samenstelling: © Harm Hillinga.
Klik hier om naar het menu ARTIKELS te gaan.
Klik hier om terug te gaan naar de HOMEPAGE.
Top